Cu, sau fără voia noastră, a mai trecut un an, un an binecuvântat pentru comuna Drajna şi plin de împliniri pentru mine ca primar. După cum ştiți, din mandatul de edil (2012-2016), anul 2015 a fost singurul an întreg, pe care l-am avut la dispoziție, pentru a mă ridica la așteptările dumneavoastră, pentru a vă transforma dorințele în realitate.
Lucrările, de care comuna Drajna are nevoie, sunt încă numeroase şi diverse. Este greu să spunem că unele sunt urgente, iar altele nu, toate sunt prioritare. N-am putut alege, între sănătate, învățământ, cultură, asfaltări, pietruiri, racordări de apă potabilă, aşa că am încercat şi am reușit să fac din fiecare domeniu câte ceva. Unele lucrări au fost deja finalizate, unele sunt in curs de realizare si altele in stare de proiect.
În ceea ce privește învățământul, am asigurat tot ceea ce era necesar, şcolilor din comuna noastră şi am sprijinit ca procesul de învățământ să se desfășoare la parametrii si standardele prevăzute de legislația in vigoare. Au fost executate lucrări de reparații la Şcoala din Drajna de Sus şi s-au construit locuri de joacă pentru copii la toate grădinițele din comună. Am reușit reabilitarea totală a vechii clădiri, a Grădiniței din satul Drajna de Sus, aceasta devenind în prezent un local modern, unde condițiile de desfășurare a învățământului au intrat în normalitate.
În domeniul sănătății, s-a reușit cumpărarea vechiului magazin sătesc, de la Federalcoop, din satul Ogretin, în vederea transformării lui in dispensar uman şi farmacie. De asemenea, a fost realizată si reabilitarea Spitalului de Pneumoftiziologie Drajna.
În ceea ce privește cultura, am sprijinit continuu activitățile ce se desfășoară in cadrul Centrului Cultural Drajna. În acest sens, avem depus pentru satul Ogretin un proiect, privind reabilitarea totală a Căminului Cultural, la Compania Națională de Investiții. Așteptăm, ca în anul 2016, să obținem finanțarea necesară demarării lucrărilor la acest obiectiv. Am realizat, de asemenea, un proiect pentru construirea unei săli multifuncționale în satul Drajna de Sus, ce va avea un demisol, parter şi etaj. Aceasta va cuprinde spații expoziționale pentru prezentarea vestigiilor milenare ale zonei, spații pentru conferințe cu caracter educațional, spectacole, săli pentru activități didactice (cercuri de pictură, modelaj, lucru manual), săli pentru activități cu caracter recreativ (mese de biliard, ping-pong), garderobă şi grupuri sanitare. Sala multifuncțională cu caracter cultural-educațional va fi construită pe o suprafață de 1000 mp.
Dar şi Sala de Sport din Drajna de Jos va prinde viață în anul ce vine. Pornind de la proiectul tehnic, deja realizat, se va ridica o sală impunătoare, ce se va întinde pe o suprafață de 1600 mp, cu toate dotările necesare unei construcții moderne, cu această destinație, de care se vor bucura locuitorii satului Drajna de Jos şi cei din întreaga comună.
Un alt obiectiv finalizat in proporție de 90% este modernul teren de sport, din satul Ogretin, unde tinerii vor avea posibilitatea să-şi petreacă timpul liber cu diverse activități sportive.
Pe de altă parte, timp de aproximativ 2 ani, am purtat negocieri cu proprietarii monumentului de arhitectură „Moara de Apă”, din Drajna de Jos, pentru achiziționarea acestuia. Moara de afla în lista patrimoniului național, drept obiectiv de la sfârșitul secolului al XVII-lea şi va reprezenta pentru localitatea noastră, din punct de vedere turistic, un important loc de atracție. Vă informez că am căzut de acord cu proprietarii şi achiziționarea acestui obiectiv se va produce cât de curând.
În urma unor sondaje de opinie efectuate de Administrația Locală, a rezultat ca asfaltarea drumurilor este una din dorințele majorității locuitorilor comunei noastre. De aceea, pentru asfaltarea străzilor comunale şi sătești s-au întocmit 3 proiecte: asfaltări drumuri, îmbunătățiri drumuri si asfaltări drumuri comunale, conform nomenclatorului aprobat din ordonanța de Guvern şi publicat în Monitorul Oficial. Acesta a fost motivul pentru începerea asfaltării în satul Făget, în suprafață de 6490 metri pătrați a drumului comunal nr. 29, clasificat, urmând să fie puse în aplicare şi celelalte proiecte de asfaltare în primăvara anului viitor, îndată ce vremea ne va permite. Aceste lucrări sunt si vor fi realizate de către noi, în parteneriat cu Consiliul Județean. S-au realizat pietruiri de drumuri, în toată localitatea, unde a fost nevoie şi unde au fost solicitări din partea cetățenilor, chiar şi drumurile care erau cel mai greu practicabile din Valea Cătunului şi satul Pițigoi, acum sunt amenajate, pietruite şi cu şanțuri laterale. Prin amenajarea drumului din satul Pițigoi, am reușit să facem posibil accesul către satul Plai, care şi acesta a fost pietruit pe porțiunea din zona caselor.
Am introdus apă potabilă în satul Poiana Mierlei, pe Valea Cătunului, în Drajna de Sus, pe strada Vânători, iar în Drajna de Jos, în zona Iorgoi - Biserica Sfântul Nicolae - am schimbat vechea conductă de peste 35 de ani din fier, pe o lungime de aproximativ 4000 de metri, cu o conductă din PEHD. Mai mult chiar, am continuat extinderea rețelei de apă potabilă şi în satul Mierla, pe o porțiune de aproximativ 3000 mp, precum şi pe Valea Cătunului, pe o lungime asemănătoare.
Pentru că accesul spre o parte a satului Cătun devenise aproape imposibil pe timp ploios, am reușit construirea unui pod spre Valea Cătunului. Dacă înainte traversarea se făcea pe un podeț tubular, neexistând condiții minime necesare de siguranță, astăzi suprastructura podului este alcătuită din 6 grinzi prefabricate din beton precomprimat, prevăzute cu o placă de suprabetonare. Podul face legătura între drumul comunal nr. 32 şi strada Scafe. Structura are o lungime totală de 11 m şi traversează, oblic stânga, cu un unghi de 70 grade pârâul Măclița. S-au satisfăcut astfel cerințele de rezistență, stabilitate, siguranță în exploatare şi protecția mediului.
Un alt pod, şi anume podul din zona Monument - strada Negoiță Pântea - din Drajna de Sus, îşi aştepta rândul pe lista de Investiții încă din anul 2012. Aproape de finalul anului, în care ne aflăm, am început, însfârşit, şi construirea lui.
Ştiu bine că doleanțele dumneavoastră sunt multe şi diverse. Printre ele se află şi iluminatul stradal. Ați sesizat acest lucru şi la primărie, mi-ați spus şi mie personal şi domnului viceprimar. Înțeleg perfect nemulțumirile dumneavoastră îndreptățite, drept pentru care o atenție deosebită am acordat iluminatului stradal, făcând tot posibilul ca acesta să funcționeze în toate zonele. Am reușit schimbarea vechilor lămpi, pe drumurile județene ce străbat comuna noastră, şi pe cele din tot satul Drajna de Jos, cu lămpi moderne, ce au o durată de funcționare mult mai mare si un consum mic de energie electrică, în felul acesta, realizând importante economii la bugetul local. Această acțiune va continua la nivelul întregii localități.
Cu voia Bunului Dumnezeu, anul viitor vom finaliza lucrările începute şi vom demara lucrările aflate acum în faza de proiect. Nu vom mai vorbi de ele la timpul viitor, ci vor fi o parte din viața noastră.
Aşa să ne ajute Dumnezeu!
Primar, ec. Violeta Gonțea
Articol preluat din ziarul Cronica Drajnei
Populare
Clarvăzătoarea Georgeta ...
Clarvăzătoarea Georgeta Florea, din Drajna de Sus, deşi nu este tocmai în formă din cauza vârstei şi a sănătăţii ...
Locuri de muncă Valea ...
19 Martie 2018 - AJOFM Prahova ............................. Lista actualizată a locurilor de muncă vacante în Vălenii ...