Administrație:
Anunț licitație publică în data de 07.05.2021 - Primăria Drajna -- "Primăria comunei Drajna, organizează în data de 07.05.2021, ..." -- 18 Aprilie 2021
Informarea și consultarea publicului privind etapa aprobării Proiectului ... -- "   Publicul este invitat în perioada: 27.01.2021- ..." -- 28 Ianuarie 2021
Informare Birou Impozite şi Taxe Locale Drajna -- "Vă comunicăm că începând cu data de 07.05.2020, se poate ..." -- 21 Mai 2020
Comunicare servicii salubrizare comuna Drajna -- "Având în vedere situația neplăcută creată de neridicarea ..." -- 26 Martie 2020
Planul de achiziții al comunei Drajna pentru anul 2019 -- "Programul anual al achizițiilor publice pentru anul 2019" -- 24 August 2019
Anunț închiriere utilaje - Apacons Drajna -- "SC Apacons SRL Drajna închiriază utilaje:" -- 09 Martie 2019
Anunț public - obținere aviz de mediu pentru reactualizare PUG -- "Primăria Drajna cu sediul în comuna Drajna, sat Drajna de ..." -- 07 Mai 2018
Anunț licitație publică - închiriere pășune -- "Primăria Drajna cu sediul în comuna Drajna, sat Drajna de ..." -- 23 Februarie 2018

În alte locuri ar fi fost transformată în muzeu, „îmbrăcată“ în povești și inclusă în obiectivele turistice care ar fi putut aduce atât notorietate, cât și bani zonei. La noi, însă este lăsată, la propriu, în paragină. Puțin câte puțin, Moara de apă de la Drajna este „înghițită“ de nepăsare. 

 Am găsit-o acoperită de bălării, într-o stare avansată de degradare. O imagine care arată „interesul“ autorităților pentru cultură, istorie și turism.

Deși este consemnată în registrul monumentelor de tip A (de valoare națională), acest obiectiv n-a trezit decât interesul turiștilor care s-au oprit pentru a o studia și fotografia. Și asta pentru că nu întâlnești la tot pasul o astfel de moară, construită în secolul al XVII-lea din piatră de râu de către familia boierului Filipescu.

Impresionantă prin proporţii, construcția a avut și momente de glorie, apărând și în filme româneşti.

Unică prin structura și suprafața ei!

Având un imens acoperiș de șindrilă în patru ape, susținut de stâlpi sculptați. Forma actuală a morii datează de pe la mijlocul secolului trecut, când a fost reparată și posibil mărită. Construcția constituie o instalație tărănească monumentală prin proporții, soliditate, organizare, materiale folosite și arhitectură în general.

Deși este unică în Prahova prin dimensiunile și modul în care a fost realizată, moara pare a se duce, pe zi ce trece, pe Apa Sâmbetei. Lipsa lucrărilor de întreținere își spun cuvântul. Dacă în alți ani, iarba din jur era cosită, de această dată, bălăriile ne-au împiedicat să ne apropiem de ea. 
Promisiuni am tot auzit, proiecte ar fi, dar când vor fi puse și-n practică, nimeni nu poate da un răspuns concret. 
Ansamblul construit din piatră de râu a fost retrocedat în 2007, iar după mai mulți ani, Primăria Drajna a reușit să cumpere moara cu suma de 500.000 de lei.

Primele lucrări, la „toamnă târziu“!

Acum, pentru reabilitarea ei au fost accesate fonduri europene în valoare de aproape un milion de euro. Deși contractul a fost semnat de anul trecut, lucrările vor începe, cel mai devreme, „la toamnă târziu“, după cum ne-a declarat Violeta Gonțea, primarul comunei Drajna.

„Încă se derulează procedura de achiziție publică, atât pentru proiectare, cât și pentru execuție care a fost întârziată, după ce a fost modificată legislația, iar noi a trebuit să ne conformăm având în vedere că obiectivul este monument istoric inclus în clasa «monumentelor clasificate național». Până la sfârșitul lunii august sperăm să fim gata cu toate acestea și să ne putem apuca de treabă. Dar, cel mai devreme, lucrările vor începe toamna târziu“, a precizat Violeta Gonțea.

Intervenția la acest obiectiv vor fi unele de amploare, potrivit proiectului „Reabilitarea, conservarea, protejarea și promovarea monumentului istoric Moara de Apă Warthiadi, loc de creație și de cunoaștere a obiceiurilor, tradițiilor și culturii locale și naționale“ prezentat în linii mari și pe https://turism.drajna.ro. Vor fi executate lucrări de reabilitare masivă, atât interior, cât și exterior, va fi îmbunătățită și structura de rezistență, dar și readucerea imaginii acestei mori la momentul 1939.

„Având în vedere cantitatea mare de informații privind situația edificiului în momentul 1939, când a avut loc și o intervenție documentată a proprietarului, se vor executa lucrări în scopul revenirii la forma prezentată atunci, eliminând anumite intervenții parazitare ulterioare“, se precizează în proiect. 

Cât despre modul deplorabil în care am găsit acest obiectiv în weekend, edilul ne-a dat asigurări că iarba va fi cosită cât de curând.

Pentru cei care vor să vadă Moara de apă Warthiadi, cea care a apărut și în filmul „Întoarcerea Vlașinilor”, o vor găsi pe drumul care leagă Vălenii de Munte de Drajna. Imediat după trecerea podului, obiectivul poate fi remarcat pe partea stângă. Din păcate, nu există indicatoare, dar sperăm ca odată cu reabilitarea să apară și ele.

sursa:observatorulph.ro

Top

06.06.2021

Școlile din comuna

Prefectura Prahova a transmis, sâmbătă, hotărârea

+ Vezi

20.03.2021

CJ Ph a aprobat

Consiliul Județean Prahova a aprobat, la

+ Vezi

28.09.2020

Doamna Violeta Gonțea

Cuvântul Primarului Comunei Drajna de astăzi 28

+ Vezi

Populare

Clarvăzătoarea Georgeta ...

Clarvăzătoarea Georgeta Florea, din Drajna de Sus, deşi nu este tocmai în formă din cauza vârstei şi a sănătăţii ...

+ Vezi

47 locuri de muncă ...

Locuri de muncă AJOFM Vălenii de Munte la 21 iulie 2014

+ Vezi

Locuri de muncă Valea ...

19 Martie 2018 - AJOFM Prahova ............................. Lista actualizată a locurilor de muncă vacante în Vălenii ...

+ Vezi
Scroll to top